wtorek, 31 października 2017

Przepis na ulubionego grzańca




Do grzańca najlepiej pasuje czerwone wino. Poziom słodyczy należy dobrać indywidualnie.


1 litr wina 
2 x przyprawa prymat 
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka imbiru 
kilka goździków 
Miód 1-2 łyżki 
2 duże pomarańcze 





  1. Wino wlewamy do garnka na małym ogniu podgrzewamy przez kilka minut.
  2. Gdy wino delikatnie się podgrzeje dodajemy przyprawy i miód.
  3. Sprawdzamy temperaturę wina i delikatnie mieszamy.
  4. Wino nie może się zagotować.
  5. Pomarańcze myjemy i kroimy w księżyce i upychamy je do dużych kieliszków na wino delikatnie wyciskając sok.
  6. Pomarańcze zalewamy winem i delektujemy się domowym grzańcem 

Miłego wieczorku !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz